woensdag 21 april 2010

Vermeer Centrum laat zien hoe veelzijdig Vermeer was

Lange tijd was in Delft over Vermeer niet meer te zien dan zijn graf in de Oude Kerk en een paar informatieborden in de stad. In 2007 is het Vermeer Centrum, vlak bij de grote Markt aan de Volders gracht geopend. Het centrum wil Vermeer een plek geven in Delft en bezoekers laten ervaren hoe bijzonder en veelzijdig Vermeer als schilder was.

In het Vermeer Centrum zijn geen echte schilderijen te zien - daarvoor moet je in Nederland naar het Mauritshuis in Den Haag of het Rijksmuseum. Het Vermeer Centrum is echter wel de enige plek waar je reproducties op ware grootte van al zijn werken kan zien. Met het chronologische overzicht van alle schilderijen is te zien hoe zijn werk zich ontwikkeld heeft.

Maar wie Vermeer wil begrijpen, moet hem ook in zijn tijd in de 17e eeuw, en in Delft plaatsen. Na een bezoek aan het Vermeer Centrum is een verkenning in de stad een aanrader! Niet alleen zijn er historische plaatsen zoals de kolk waar het Gezicht op Delft is geschilderd. Ook de stad als decor is bijzonder - juist omdat Delft zo goed behouden is gebleven.

Het Vermeer Centrum is gevestigd op de historische locatie van het voormalige St. Lucasgilde, waar Vermeer jarenlang hoofdman van de schilders was. Meer informatie is te vinden op www.vermeerdelft.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TopOfBlogs