zaterdag 9 april 2011

De Liefdesbrief (1666)

Amsterdam, Rijksmuseum / www.rijksmuseum.nl

Hier zien we vanuit het donker twee mensen in een huiselijke omgeving, maar Vermeer geeft het geheel een emotionele lading. Via de tegels gaat uw blik naar de musicerende vrouw met snaarinstrument. De meid met een brief verstoort haar bezigheid. Het ongelezen bericht brengt haar zichtbaar van haar stuk.

Hoewel de glimlach van de meid en het kalme zeegezicht op de achtergrond lijken te suggereren dat haar zorgen ongegrond zijn, blijft het verbazingwekkend dat een welvarende vrouw zo van slag raakt van een ongeopend epistel.

Het geheel benadrukt de wispelturigheid van de liefde. Vermeer creëerde hier een sterk contrast tussen de donkere voorgrond met het verfomfaaide muziekboek en de lichte ruimte met de vrouwen op de achtergrond.

Tentoonstelling Liefdesboodschappen in Delft

Het schilderij "De Liefdesbrief", wordt in detail uitgelegd in de leuke tentoonstelling "Liefdesboodschappen van Vermeer" in het Vermeer Centrum in Delft. Het Vermeer Centrum schrijft:

"Veel doeken van de Delftse schilder Johannes Vermeer gaan over de liefde. De ene keer is dat overduidelijk, de andere keer verwijst hij er onopvallend naar door bepaalde voorwerpen of details te schilderen. Zijn tijdgenoten kenden de betekenissen van deze symbolen, maar vandaag de dag weet niet elke toeschouwer waar deze voor staan.

Deze voorwerpen en details, voorzien van duidelijke teksten, zijn in de tentoonstelling ‘De liefdesboodschappen van Vermeer’ op de tweede verdieping van het Vermeer Centrum te zien. Zo raakt de bezoeker ingevoerd in de symbolen die Vermeer in zijn schilderijen gebruikte. Naast de romantische liefde, komen ook de verleidende liefde, de betaalde liefde en de onbereikbare liefde aan bod."


Bronnen:
www.wikipedia.nl

www.vermeerdelft.nl

Meer informatie schilderijen Vermeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TopOfBlogs