donderdag 17 maart 2011

Vermeers Erfgoed: nieuwe tentoonstelling in Vermeer Centrum

In samenwerking met Archeologie Delft e.o. is in het Vermeer Centrum Delft de tentoonstelling ‘Vermeer’s Erfgoed’ gecreëerd. De gepresenteerde opgravingen bieden een unieke invalshoek op het leven en werk van Johannes Vermeer. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen en is tot en met 2012 te bezichtigen.

In de vitrine tegenover de balie op de begane grond, zijn de voorwerpen geplaatst die gevonden zijn op de plek waar nu het Vermeer Centrum staat. Vroeger stonden daar het Sint Lucasgilde en het Oude Mannenhuis. De vondsten van deze plek werden waarschijnlijk gebruikt door de leden van het oude gilde en door de bewoners van het Oude Mannenhuis. Enkele objecten zijn een 15de-eeuws olielampje van roodbakken aardewerk, een 16de-eeuws vierkant houten verfbakje en een kaarsenstandaard van latoenkoper op een voet die werd gebruikt in 1600-1650.

Het tweede onderdeel zijn de voorwerpen in de vitrines in Café Mechelen, tevens op de begane grond. Dit zijn objecten die in de 17de-eeuwse huishoudens werden gebruikt. Dus ook in het gezin Vermeer werden bijvoorbeeld het tentoongestelde vergiet, de lekschaal en melkteil gebruikt.

Het derde onderdeel van de tentoonstelling is te zien in de drie vitrines op de tweede etage. In deze vitrines zijn 17de-eeuwse opgravingen uitgestald die je ziet op de schilderijen van Johannes Vermeer. Om dat te verhelderen staan er bij de objecten afbeeldingen van de betreffende schilderijen.

Meer informatie Vermeer Centrum Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TopOfBlogs