vrijdag 2 september 2011

Nieuwe presentatie kleuren van Vermeer in Vermeer Centrum

Het Vermeer Centrum Delft aan de Voldersgracht 21 heeft zijn presentatie over de kleuren van Vermeer vernieuwd. In deweekkrant.nl staat een leuk artikel hierover.

Op de eerste etage – waar de bezoeker zich kan verdiepen in de verhalen over de kleuren, het licht en het perspectief – is een vernieuwde presentatie over de kleuren van Vermeer aangebracht.

Kostbare pigmenten
Johannes Vermeer was zijn leven lang afhankelijk van externe geldschieters: zijn rijke schoonmoeder Maria Thins, bij wie hij met zijn gezin inwoonde, en de rijke kunstverzamelaar Pieter van Ruijven die hem steeds geld gaf. Toch gebruikte Vermeer vaker kostbare pigmenten om zijn verf te maken dan zijn collega schilders.

Op de vernieuwde kleurentafel in het Vermeer Centrum is te zien welke kleuren hij zoal gebruikte en waar deze vandaan kwamen.

Ultramarijn blauw
Eén van de duurste pigmenten was het ultramarijnblauw dat een diep blauwe kleur heeft en afkomstig is van lapis lazuli uit Afghanistan. Een ander kostbaar pigment is het loodtingeel. In de tijd van Vermeer werden rood lood en tindioxide verhit om tot dit pigment te komen. Deze kleur geel is bekend van het gele jasje dat hij op verschillende schilderijen heeft geschilderd.

Lees het hele artikel in De Weekkrant

Bron: www.deweekkrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TopOfBlogs