vrijdag 28 januari 2011

Christus in het huis van Martha en Maria (1655)

Edinburgh, National Gallery / www.natgalscot.ac.uk

Het schilderij beeldt een tafereel uit het Nieuwe Testament uit. Uitzonderlijke zijn de maten: 160 x 142 centimeter. Het is daarmee het grootste werk van Vermeers hand. Naast de grootte van het schilderij is ook de grauwe achtergrond anders dan gebruikelijk was voor Vermeer. Veel van zijn schilderijen toonden juist een helder verlichte ruimte.

Het is niet geheel duidelijk wie dit schilderij voor 1880 in bezit had, er wordt vermoedt dat het schilderij in 1829 als onderdeel van de collectie van John Hugh Smyth in de Brockley Hall hing onder de naam The saviour with Martha en Mary. Omstreeks 1880 was het schilderij onderdeel van het bezit van de familie Abbot uit Bristol. Zij verkochten het aan een antiquair.

In 1884 werd het voor 10 pond aan een particulier verkocht, niet veel later werd het teruggekocht voor 13 pond. Hierna werd het samen met twee schilderijen van Sir Henry Raeburn door Arthur Leslie Colley gekocht voor 140 pond. In 1901 verkocht kunsthandel Forbes & Paterson het aan William Allan Coats. Na zijn dood schonken de erfgenamen van Coats het aan de National Gallery of Scotland.

Bronnen:
www.wikipedia.nl

www.vermeerdelft.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

TopOfBlogs